Innerlijk weten

Wie je zelf bent. Wat je zelf bent. Wat in je zit. Wat als dat de basis zou zijn voor hoe je reageert op situaties? En dan bedoel ik niet hoe je onderbewustzijn zijn, je comfortzone, je reacties bepaalt.

Waar ik naartoe wil is een manier vinden die ervoor zorgt dat ik dichtbij mezelf blijf. Geen trucjes van anderen toepassen. Geen informatie opzoeken en onderzoeken hoe anderen het doen.

Wat ik wil is in mijzelf ontdekken hoe ik bij mijn innerlijke zachtheid en waarheid kan blijven. Mijn pure innerlijk weten.

Zoeken of ontdekken

Ga ik zoeken of ga ik vanuit vertrouwen ontdekken? Moet ik zoeken om te ontdekken? Daar heeft lang mijn focus op gelegen: op het zoeken naar antwoorden en manieren.
Ondertussen neem ik waar dat ik simpelweg mag ontvangen wat mijn manier is. Door ervoor open te staan. Het mag als een download in me opkomen wat mijn manier is.

Ik ontdekte al eerder dat mediteren niet mijn ding is. Net zoals elke dag een gebedje doen of buikspier oefeningen. Opzuigen wat zich om me heen aandient hoeft niet mijn drijfveer te zijn. Liever niet zelfs, het was lang genoeg het geval.

Een nieuwe draai

Van buiten naar binnen was wat voor mij de normale beweging was. Wat buiten mij gebeurde, stuurde mij. Een re-actief leven, omdat het zo aangeleerd was. Wat brengt het je? Als je altijd kijkt wat er om je heen gebeurt, wat anderen doen, wat anderen nodig hebben. Wanneer kom je dan aan jezelf toe? Wanneer kun je dan Zijn? Vanuit je pure kern? Zodat je kunt leven wat je in dit leven mag be-leven? Hoe kun je neerzetten en uitstralen wat jouw bijdrage is op zielsniveau als je geen tijd maakt voor wat er van binnenin naar buiten mag komen?

Nu mag ik leren van binnen naar buiten te leven, werken, reageren. De kern ben je zelf. Je bent onderdeel van alles. Je bent in verbinding. Boven alles ben je jezelf. Je eigen unieke ik.

Er is altijd genoeg te doen. Er is ook het een en ander om te laten. Wat ik wil is inzoomen op meer laten en naar binnen keren. Op een manier die ik zelf mag creëren. Geen diepe meditaties, mindfulness en gebedjes. Ik ga verbinden met mijn ziel op mijn manier. Zodat het goed en passend voelt. Anders haak ik af, dus geen trucjes van anderen proberen, maar in verbinding gaan met mijn eigen weten. Wat ik kan waarnemen dat mij mag helpen om te ‘inneren’. Om te kunnen blijven verbinden met mijn kern, los van wat er om mij heen gebeurt en ‘nodig’ is.

Mijn lichaam en mijn waarnemen gebruik ik als tool. Zij mogen mij informatie geven. Bijvoorbeeld door mijn lichaam te screenen kan ik ontdekken of ik spieren aanspan, of ik hoog in mijn ademhaling zit, of ik veel/weinig energie heb. En mijn lichaam is het ultieme communicatiemiddel tussen mij en mijn ziel. Ook bij mijn klanten laat ik het lichaam (hun en mijn lichaam) me informatie geven, vaak in de vorm van symboliek.

Ik ga aan de slag met Zijn, en hou je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wat zoek jij?

Waarnaar ben jij op zoek? Word jij blij van de manieren waarop anderen je laten zien dat je kunt ontspannen en leven? Werkt het voor jou? Of blijf je maar aan het zoeken naar die ene manier die wèl voor je werkt? Wat als je die manier zelf mag creëren? Wat als je mag stoppen met buiten jezelf zoeken? Want elk antwoord dat je nodig hebt, zit al in jou. In je innerlijk weten. Dat voor iedereen uniek is.

Ben jij benieuwd naar de antwoorden die in jou zitten? Neem dan contact met me op. Bel me of stuur een WhatsApp naar 0614760540.

Patricia van Gerwen

woman in yellow dress standing on pink petaled flower field

Pas op de plaats en luisteren

woman in yellow dress standing on pink petaled flower field
Photo by Olga on Pexels.com

Luister naar je lichaam en de signalen die je ontvangt. Zodat jij weer energieker wordt en kunt genieten.

Het is af en toe nodig, noodzakelijk zelfs

Af en toe is het tijd om een pas op de plaats te maken. Als je merkt dat je steeds moe bent, of keer op keer lichamelijke klachten hebt. Als je er tegnop ziet om weer naar je werk te gaan of thuis de klusjes op te pakken.

Het zijn signalen die je iets komen vertellen. Luister er naar. Zorg ervoor dat je het met iemand deelt. Draag de ‘last’ niet alleen. Heb je niet allang vanalles geprobeerd te bedenken? En loste dat iets op? Ik zal je aan het eind van deze post een tip geven.

Meedenken

Als je ergens zelfstandig niet doorheen kojmt is het tijd om het niet langer alleen te doen. Laat anderen je verhaal horen en met je meedenken wat je anders zou kunnen doen. En geef toe: het is ook al super fijn als iemand even naar je luistert. Dat je uit kunt spreken waar je tenenaan hikt.

Je hoofd kan met je aan de haal gaan als je het voor jezelf houdt. Je verantwoordelijkheidsgevoel kan je gedachten bespelen. Je loyaliteit kan je over je eigen grenzen laten gaan.

Wat voor weer?

Maar hoe voel jij je bij de situatie? Hoe zit het met jouw energie? Als je het als een weerbericht zou omschrijven: wat voor weer is het nu in jou?

Je kunt invloed uitoefenen op je innerlijke weer. Professionals zetten hun expertise met alle liefde voor je in. Als het daar tijd voor is, zet dan de stap naar een professional. En als ik zeg dat ik als professional vooral blij word van de positieve effecten die mijn ondersteuning creëert, ben ik zeker niet de enige professional. Van anderen begeleiden, ondersteunen, helpen, daar gaat mijn lichtje van branden. Daar krijg ik energie van.

Jij verdient het om met meer gemak klusjes aan te pakken. Jij verdient het om met meer plezier naar je werk te gaan. Jij verdient het om meer te genieten. Jij verdient het om energiek en fit te zijn.

De tools (en professionals) zijn er al. Jij mag ervoor kiezen om ze aangereikt, uitgelegd en toegepast te krijgen.

Mijn tip

De tip die ik je mee wil geven is om een A4-tje te pakken en deze met een streep in twee helften te verdelen. Zet bovenaan je A4 links de ‘energiezuigers’ en rechts de ‘energiegevers’. Vul eerlijk in wat jouw energie wegzuigt en zet minstens 5 punten in de kolom met energiegevers. Waar krijg jij energie van? Wat geeft jou altijd een positieve boost? Luister naar wat je lichaam aangeeft. Kijk naar de signalen die situaties je laten zien.

Daarna wil ik je vragen:

  • Wat valt je op als je dit invult?
  • Wat kun je aan energiezuigers verwijderen (waarmee kun je stoppen als is het maar tijdelijk)?
  • Hoeveel tijd geef je jezelf voor wat er aan de kant van energiegevers staat?
  • Wat zou je per dag aan energiegevers in je schema kunnen inplannen?

Alle kleine inzichten helpen je weer een stapje vooruit. Kijk wat het je mag brengen. En alsjeblieft: deel met anderen wat jouw uitdaging is. Neem iemand in de arm. Voel je welkom om bij mij of een andere professional aan te kloppen. Je heoft het niet alleen te doen. En een ander kan voorbij blinde vlekken kijken.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met mij op via WhatsApp, dan kan ik het snelst reageren.

Lieve groet,
Patricia

Wat zou minder stress voor jou betekenen?

Wat zou jij eigenlijk doen, wensen, ervaren als je minder stress had?

Voor mij ligt stress best wel eens op de loer. Hoe is dat voor jou?

Ik weet dat het een totaal andere beleving aan je dagen geeft. Je bent meer gespannen, sneller chagrijnig, verliest het overzicht en zo nog wel meer.

Stress beleving

𓄼 Stress is bepalend in hoe jij je dag beleeft. En dat is best naar. Want zeg nou zelf: daar zit je toch helemaal niet op te wachten? Je wil toch gewoon een beetje relaxt door het leven bewegen en kunnen genieten?

𓄼 Hard werken moeten we allemaal en stress komt bij iedereen voorbij. Zo zitten we biologisch in elkaar: als er druk ontstaat wordt je overlevingsmechanisme actief. Inclusief de bijbehorende hormonen.

Inzicht in energiegevers

Terug naar mijn vraag:

Wat zou jij eigenlijk doen, wensen, ervaren als je minder stress had?

Het antwoord is belangrijk. Deze laat je zien wat jouw flow (je normale staat van Zijn) is en waar je blij van wordt. En daar bovenop: bekijk wat jou voedende energie geeft en je optilt in plaats van omlaag haalt. Dingen die zo fijn zijn dat je dag niet meer stuk kan. Dan heb je veerkracht en hou je jezelf met meer gemak staande.

Zorg voor jezelf

𓄼 Investeer in jezelf door me-time, fijne mensen om je heen, werk waar je blij van wordt, ondersteuning als het nodig is en zet jezelf op nummer één.

Want als het voor jou moeilijk is om in je flow te blijven, kunnen er verstoringen in je energetische systeem sluipen. Als je stressoren en prikkels niet goed verwerkt, krijgt je last van je schouders, emoties, piekeren.

𓄼 Waar ik goed in ben is ondersteunen op dusdanige manier dat je leert hoe je in je kracht komt en blijft. Ik analyseer je uitdagingen of klachten. Ik geef je energetische behandelingen. Ik stel de juiste vragen. Ik deel kennis die je tot inzichten brengt. Zodat je op een holistische manier begeleid wordt. Daarmee creëer je jouw verandering vanuit dicht bij de kern.

𓂅 Heb jij behoefte aan verandering en ondersteuning? Stuur me een DM. Ik ben er voor jou.

Lieve groet,

Patricia

Foto keuzes maken

Keuzes maken – los van alles

Foto keuzes maken
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Wat als

Wat als… Los van alles… Wat als jij los van alles kon kijken naar hetgeen waar je tegenaan loopt en vanuit dat punt kon kiezen. Zou je dan kiezen wat je nu kiest?

Wat als je in een andere tijd zou leven? In het verleden of in de toekomst?
Wat als je in een andere gezinssamenstelling zou leven?
Wat als je een man was in plaats van een vrouw? Of andersom?
Wat als je jong was in plaats van oud? Of andersom?

De belangrijkste vraag die ik je wil stellen is: waar maakt jouw hart een sprongetje van?

Mijn sprongetje

Ik word zelf super blij van de resultaten die ik met mijn klanten neer kan zetten. Dat ze bij mij in de praktijk komen, ik naar ze luister en naga waar eventueel signalen te ontdekken zijn die mijn klant nog niet heeft ontdekt. Samen kijken naar die signalen om een verandering te kunnen neerzetten die op een ander vlak een verschuiving nodig heeft dan mijn klant had gedacht. En dat juist DAT vlak de kern is van waar vandaan je een échte verandering op gang kunt brengen. Op dat soort momenten maakt mijn hart een sprongetje. Dan lijkt het alsof er haast sprake is van magie. Door het energetisch, mentaal, emotioneel en soms ook fysiek te bekijken kun je ook echt mooie veranderingen creëren.

Verlangen naar balans

Zo had ik eens een dame bij mijn in de praktijk die in anderhalf jaar tijd zoveel lichamelijke klachten had gehad en emotioneel zo heen en weer slingerde dat ze naar balans zocht. Ze plande bij mij een afspraak in en ik luisterde aandachtig naar haar verhaal. Daarna liet ik haar op de behandeltafel plaatsnemen en luisterde ik aandachtig naar wat haar lichaam mij wilde vertellen. Naar wat het lichaam wist dat het nodig had. Dat klinkt zweverig. Als je me kent weet je dat ik juist zo nuchter als iets ben.
Wat nodig was vanuit het lichaam was energie op een aantal plekken. Via energie toevoegen en energie weer laten stromen waar het stagneerde, creëerde ik met haar lichaam een mooi resultaat. Na slechts één behandeling!

Ze stuurde mij op mijn verzoek na een paar weken een update om me te laten weten hoe het na de behandeling met haar gaat. Om dan te horen dat ze zich weer een stuk beter voelde en weer goed in balans was bekomen is super. De behandeling ervaarde ze als prettig, in een rustige, veilige omgeving en een fijne sfeer. En ze gaf aan dat als het zo mocht zijn dat ze weer uit balans zou raken, ze zekr bij mij terug zou komen. Geweldig!

Een ander sprongetje

Als ik dan opnieuw – los van alles – ga kijken naar de vraag waar mijn hart een sprongetje van maakt, kom ik op heel iets anders uit.
Ken je mijn KRACHT-tekens al? Als ik deze maak, afgestemd op iemands eigen energie of voor iemands bedrijf om een logo te maken… Oehhh dan gaat er bij mij iets aan in mijn hele Zijn. Ik krijg een glimlach op mijn gezicht, mijn ogen gaan glinsteren én mijn hart maakt een sprongetje!

De KRACHT-tekens zijn, omdat ik er zo ontzettend enthousiast over ben (en gelukkig ook mijn klanten!), meer en meer een onderdeel geworden van mijn werk. Het begon iets meer dan 2 jaar geleden met een eerste lijnenspel dat ik op mijn iPad digitaal tekende vanuit mijn intuïtie. Daarna is het niet meer gestopt. Ik vroeg feedback aan mensen om mij heen over de nieuwe tekens die ik creëerde en merkte dat ik op basis van een thema of een profielfoto een teken kon maken. PLUS: als ik daarna me afstemde op het teken ontstond er via een zuivere waarneming een tekst die een boodschap bleek te zijn om kracht en inzicht te geven.

In december 2020 kwamen de tekens in een next level, want ik bracht een volledige kaartenset uit met 52 inzichtkaarten. Elke kaart bevat een KRACHT-teken met een eigen thema en bij de set kun je in een boekje mijn waarnemingen lezen.
Dit had ik vooraf nooit bedacht! Echt nooit! En toch is het nu in vaste vorm aanwezig op onze kleine wereldbol.

Mijn nieuwste sprongetje

Pasgeleden ontstond er een nieuw idee. Ik werk in mijn praktijk met chakra’s. Ik werk in mijn praktijk met mijn KRACHT-teken kaartenset. Ik geef chakrahelingen als behandeling. En ik wist ineens dat ik mijn tekens in deze helingen kon gaan gebruiken om de heling extra kracht te geven.
Aangezien je – in de basis – zeven chakra’s hebt, maakte ik als probeersel een klein setje van 7 tekens, door ze op papier uit te printen en het uitgeprinte teken in te zetten tijdens helingen. Wauw, die energie was zo voelbaar voor mij en mijn klant!
Dat smaakte naar meer! Dus weer mijn enthousiasme als inspirator vol opengezet en van daaruit opnieuw creëren. Voor mij is dat echt smullen!

Vorige week was het dan zover; mijn nieuwste creatie was ook in fysieke vorm op deze kleine wereldbol aanwezig. Ik hield het in mijn handen: een mooi, lief, zacht, glad, klein setje KRACHT-teken chakrakaarten. Ze voelen fijn, voedend, liefdevol en krachtig tegelijkertijd. En per kaartje heb ik in het ontwerp verwerkt voor welke chakra ieder kaartje is en wat het in de basis aan je komt vertellen. En ja, mijn hart maakte weer een sprongetje, mijn lach schoot weer op mijn gezicht, mijn ogen glinsterden weer.

En weet je…. wat als… los van alles… Wat als ik mezelf niet op het creatieproces had gericht? Wat als ik dacht ‘ach laat maar…’ of ‘daar zit een ander niet op te wachten’ of ‘daar kan ik niks mee’? Wat als ik op het moment dat ik tegen het startpunt van de KRACHT-tekens aan was gelopen en ervoor had gekozen om het links te laten liggen?
Nou, wat ik je in ieder geval kan zeggen is dit. Ik zou heel veel momenten van genieten, verwondering, kracht, inzicht, plezier en dankbaarheid hebben gemist. Binnen mijzelf en ook zeker in contact met mijn klanten. Laat staan wat het op allerlei momenten voor mijn klanten mag brengen.

Dat had ik niet willen missen. Daarvan had ik zeker niet gewild dat mijn klanten het hadden moeten missen.

Jouw keuze / jouw sprongetje

Wat wordt jouw keuze? Wat laat jouw hart een sprongetje maken?
Ga jij kiezen voor waar jij blij van wordt op het moment dat het zich aandient? Ga jij vol overgave kiezen voor het onbekende?
Of… laat je jezelf tegenhouden door de omstandigheden? Of erger nog: ga je je tegen laten houden door je eigen belemmerende gedachten of overtuigingen?

Laat de energie stromen waar het stromen mag. Creëer op deze kleine wereldbol wat jij kunt creëren door wie Jij bent. En geniet. Geniet van alles waar jouw hart een sprongetje van maakt. Laat het je niet ontnemen. En ontneem het vooral ook jezelf niet. Jij mag creëren wat jou blij maakt. Graag zelfs!

Kun je daar een boost bij gebruiken of heb je het idee dat je tegen interne remmen aanloopt? Laat het daar niet op afketsen! Er zijn technieken genoeg om interne remmen op te sporen en ze te transformeren. Geef een gil als ik je daarbij kan helpen.

Ik wens je een mooie dag, veel creatieve momenten, dat je hart ontzettend veel sprongetjes mag maken, dat je ogen sprankelen en de glimlach niet van je gezicht wil verdwijnen.


Lieve groet,
Patricia

In je kracht bij langdurige stress

Foto in je kracht komen bij stress

Lukt het jou om in je kracht te blijven bij stress? Het leven vliegt voorbij. We ‘moeten’ vanalles in de huidige tijd. Zelfs in onze vrije tijd wordt er veel van ons verwacht, offline én online. Herkenbaar?

Ik heb zelfs regelmatig klanten die in hun vrije tijd nog voor de baas werken. Even ‘s avonds de e-mail bijwerken, zodat ze de volgende dag relaxt kunnen beginnen. Of nog even reageren op en e-mail van hun leidinggevende die na werktijd werd verstuurd, omdat van hen wordt verwacht dat ze altijd op de hoogte zijn van de inhoud van laat verstuurde e-mails.

En tja, ze geven vaak aan dat ze er maar gewoon aan meedoen omdat ze anders afwijken van hoe de rest van het team met dergelijke late e-mails omgaat. Ze willen op de hoogte zijn en niet achtrlopen. Alsof je ergens in tekortschiet of faalt als je niet buiten werktijd werkt.

Druk op je schouders

De druk op je schouders wordt opgevoerd door de buitenwereld én door jezelf. Je kiest er zélf voor om mee te doen. Omwille van het behouden van een goed imago of het behouden van je baan? Om nog een andere reden? Omdat je hoort te doen wat er van je wordt verwacht? Wat het ook is, blijkbaar is er een reden dat je meegaat in het ‘nieuwe normaal’.

Maar wat als dit tegen je eigen principes ingaat en je toch in dergelijke situaties meebeweegt?
Hoe is dat voor jou?
Wat betekent het voor de druk op je schouders?

Als het oké is voor jou en het niet indruist tegen je principes: prima, alles in orde!
Maar als het niet oké is, gaat het je energie kosten in de vorm van een stress opbouwer: een energielek. Hoe lukt het je dan nog om met alle stress in je kracht te blijven? Als je energie afneemt, zwakt je kracht ook af.
Ben je daarnaast ook nog gevoeliger dan anderen voor prikkels uit je omgeving? Dan is het normaal dat je echt je rust nodig hebt in de avond om de prikkels van overdag te verwerken. In de avond ‘paraat’ staan is dan belastend. Sta er goed bij stil voor je eigen bestwil.

Stress op lange termijn

Stress kan functioneel zijn en mag echt wel aanwezig zijn in je leven. Het kan ervoor zorgen dat je even productiever bent, bijvoorbeeld als je de druk van een deadline ervaart. Het is een functie van je onderbewustzijn om je te waarschuwen en alert te maken. Het wijst aan dat iets spannend is: een nieuwe opdracht, een strakke deadline, een presentatie geven, een beoordelingsgesprek, wat het ook maar is.

Merk je dat je van de ene stressvolle situatie in de andere overgaat? Heb je het gevoel dat je energieniveau daalt omdat je steeds op je tenen moet blijven lopen? Wanneer heb jij amper of geen stress? Is dat vaak genoeg?

De feiten rond chronische stress zijn dat je lichaam steeds stresshormonen aanmaakt, waardoor bepaalde vitale functies wat op de rem komen te staan. Feit is ook dat hierdoor uitputting van de bijnieren op de loer ligt en dat o.a. het risico verhoogd voor hoge bloeddruk, verzwakt immuunsysteem, kans op burn-out. Je kunt je door stress ook somberder voelen of angstig. Blijf daar niet mee rondlopen! Kom in je kracht bij chronische stress.

5 tips

GGZ Heuvelrug gaf tips om chronische stress te verminderen, waar jij misschien al mee uit de voeten kunt. Ik deel ze hier met je. (of lees het volledige artikel)

1. Bouw dagelijkse routines in

Door overzicht te krijgen over je leven, creëer je rust voor jezelf.

2. Wees realistisch

Het hoeft niet altijd perfect te zijn.

3. Luister naar je lichaam

Durf ook eens je brein “uit te schakelen”. Stop je telefoon even weg en maak je bewust van het moment waarin je je bevindt.

4. Neem de tijd om te herstellen

Tijdens je werk bouwt er stress op in je lichaam. Het duurt een tijdje voordat deze stress weer verdwenen is. Het is helemaal niet erg om zo nu en dan even helemaal niks te doen.

5. Beweeg!

Beweeg (bijvoorbeeld 2 à 3 keer per week een half uur wandelen) en je zal merken dat de chronische stress afneemt en je voelt je een stuk lekkerder.

Jouw patronen doorbreken

Iets in jou bepaalt dat je doorgaat met wat je doet, dat je de keuzes maakt die je maakt. Weet jij van jezelf dat je vaak stress ervaart of moeite hebt om de prikkels uit je omgeving goed een plekje te geven?

Zorg dan goed voor jezelf. Kijk waar je jouw patronen mag gaan doorbreken, zodat je minder stress gaat ervaren. Zorg ervoor dat je jezelf zo makkelijk mogelijk staande kunt houden.

Als je wil, begeleid ik je daarin. Ik kijk met je mee waar je de meeste hinder ondervindt en waar jouw patronen je mogelijk in de weg zitten. Daar creëer ik passende handvatten en behandelingen bij in de vorm van een behandelplan. Meestal zijn er niet veel afspraken nodig om al een heel mooie verandering te creëren!

Wat wil jij?

Wil jij goed voor jezelf zorgen? Ben je het beu en wil je in je kracht blijven bij stress? Wil je dat ik mooie stappen met je zet om je in je kracht te krijgen? Plan dan een eerste afspraak bij me in.

Plan dan je eerste afspraak. Ik zet met alle liefde mijn expertise als natuurgeneeskundige en coach voor je in. Het brengt je een brede combinatie als ondersteuning voor jouw groei.

Foto credits: photo by Hugues de BUYER-MIMEURE on Unsplash