Telefoonnummer

+ 31614760540

E-mailadres

patricia@energeticflow.nl

Openingstijden

Di-wo-do 9.00-17.30 u

Foto in je kracht komen bij stress

Lukt het jou om in je kracht te blijven bij stress? Het leven vliegt voorbij. We ‘moeten’ vanalles in de huidige tijd. Zelfs in onze vrije tijd wordt er veel van ons verwacht, offline én online. Herkenbaar?

Ik heb zelfs regelmatig klanten die in hun vrije tijd nog voor de baas werken. Even ‘s avonds de e-mail bijwerken, zodat ze de volgende dag relaxt kunnen beginnen. Of nog even reageren op en e-mail van hun leidinggevende die na werktijd werd verstuurd, omdat van hen wordt verwacht dat ze altijd op de hoogte zijn van de inhoud van laat verstuurde e-mails.

En tja, ze geven vaak aan dat ze er maar gewoon aan meedoen omdat ze anders afwijken van hoe de rest van het team met dergelijke late e-mails omgaat. Ze willen op de hoogte zijn en niet achtrlopen. Alsof je ergens in tekortschiet of faalt als je niet buiten werktijd werkt.

Druk op je schouders

De druk op je schouders wordt opgevoerd door de buitenwereld én door jezelf. Je kiest er zélf voor om mee te doen. Omwille van het behouden van een goed imago of het behouden van je baan? Om nog een andere reden? Omdat je hoort te doen wat er van je wordt verwacht? Wat het ook is, blijkbaar is er een reden dat je meegaat in het ‘nieuwe normaal’.

Maar wat als dit tegen je eigen principes ingaat en je toch in dergelijke situaties meebeweegt?
Hoe is dat voor jou?
Wat betekent het voor de druk op je schouders?

Als het oké is voor jou en het niet indruist tegen je principes: prima, alles in orde!
Maar als het niet oké is, gaat het je energie kosten in de vorm van een stress opbouwer: een energielek. Hoe lukt het je dan nog om met alle stress in je kracht te blijven? Als je energie afneemt, zwakt je kracht ook af.
Ben je daarnaast ook nog gevoeliger dan anderen voor prikkels uit je omgeving? Dan is het normaal dat je echt je rust nodig hebt in de avond om de prikkels van overdag te verwerken. In de avond ‘paraat’ staan is dan belastend. Sta er goed bij stil voor je eigen bestwil.

Stress op lange termijn

Stress kan functioneel zijn en mag echt wel aanwezig zijn in je leven. Het kan ervoor zorgen dat je even productiever bent, bijvoorbeeld als je de druk van een deadline ervaart. Het is een functie van je onderbewustzijn om je te waarschuwen en alert te maken. Het wijst aan dat iets spannend is: een nieuwe opdracht, een strakke deadline, een presentatie geven, een beoordelingsgesprek, wat het ook maar is.

Merk je dat je van de ene stressvolle situatie in de andere overgaat? Heb je het gevoel dat je energieniveau daalt omdat je steeds op je tenen moet blijven lopen? Wanneer heb jij amper of geen stress? Is dat vaak genoeg?

De feiten rond chronische stress zijn dat je lichaam steeds stresshormonen aanmaakt, waardoor bepaalde vitale functies wat op de rem komen te staan. Feit is ook dat hierdoor uitputting van de bijnieren op de loer ligt en dat o.a. het risico verhoogd voor hoge bloeddruk, verzwakt immuunsysteem, kans op burn-out. Je kunt je door stress ook somberder voelen of angstig. Blijf daar niet mee rondlopen! Kom in je kracht bij chronische stress.

5 tips

GGZ Heuvelrug gaf tips om chronische stress te verminderen, waar jij misschien al mee uit de voeten kunt. Ik deel ze hier met je. (of lees het volledige artikel)

1. Bouw dagelijkse routines in

Door overzicht te krijgen over je leven, creëer je rust voor jezelf.

2. Wees realistisch

Het hoeft niet altijd perfect te zijn.

3. Luister naar je lichaam

Durf ook eens je brein “uit te schakelen”. Stop je telefoon even weg en maak je bewust van het moment waarin je je bevindt.

4. Neem de tijd om te herstellen

Tijdens je werk bouwt er stress op in je lichaam. Het duurt een tijdje voordat deze stress weer verdwenen is. Het is helemaal niet erg om zo nu en dan even helemaal niks te doen.

5. Beweeg!

Beweeg (bijvoorbeeld 2 à 3 keer per week een half uur wandelen) en je zal merken dat de chronische stress afneemt en je voelt je een stuk lekkerder.

Jouw patronen doorbreken

Iets in jou bepaalt dat je doorgaat met wat je doet, dat je de keuzes maakt die je maakt. Weet jij van jezelf dat je vaak stress ervaart of moeite hebt om de prikkels uit je omgeving goed een plekje te geven?

Zorg dan goed voor jezelf. Kijk waar je jouw patronen mag gaan doorbreken, zodat je minder stress gaat ervaren. Zorg ervoor dat je jezelf zo makkelijk mogelijk staande kunt houden.

Als je wil, begeleid ik je daarin. Ik kijk met je mee waar je de meeste hinder ondervindt en waar jouw patronen je mogelijk in de weg zitten. Daar creëer ik passende handvatten en behandelingen bij in de vorm van een behandelplan. Meestal zijn er niet veel afspraken nodig om al een heel mooie verandering te creëren!

Wat wil jij?

Wil jij goed voor jezelf zorgen? Ben je het beu en wil je in je kracht blijven bij stress? Wil je dat ik mooie stappen met je zet om je in je kracht te krijgen? Plan dan een eerste afspraak bij me in.

Plan dan je eerste afspraak. Ik zet met alle liefde mijn expertise als natuurgeneeskundige en coach voor je in. Het brengt je een brede combinatie als ondersteuning voor jouw groei.

Foto credits: photo by Hugues de BUYER-MIMEURE on Unsplash

Aangeraden posts